A+ R A-
13 December 2018

Tuesday, 12 August 2014 08:45

Καλό Χωριό Λεμεσού: Επισκεφθείτε το διάσημο Κουμανταροχώρι (Ρεπορτάζ)

 kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-13.jpg

Διάσημο για τη βραβευμένη κουμανταρία του το Καλό Χωριό Λεμεσού προσφέρει ησυχία και ξεγνοιασιά στον ταξιδιώτη που θα το επισκεφθεί.


Μια βόλτα μέχρι το Καλό Χωριό θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα καθώς εκτός από τη κουμανταρία που παράγει το χωριό και την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε, θα μπορέσετε να περιδιαβείτε και τα στενά δρομάκια του χωριού, όπου κανείς μπορεί να δει τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια με τις κεραμιδένιες στέγες, τα οποία κυριολεκτικά λες και είναι κτισμένα το ένα πάνω στο άλλο. Μέσα στους δρόμους, θα συναντήσετε και μία στοά που ενώνει τις εισόδους των σπιτιών.

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-1.jpg
Για το μικρό αυτό Κουμανταροχώρι της επαρχίας μας μίλησε στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νικόλαος Κακόψητος, ο οποίος παροτρύνει όλους όπως επισκεφθούν το χωριό και πάρουν μια γερή γεύση από την παράδοση του τόπου.


Φυσικά, μην ξεχάσετε να περάσετε από το μουσείο κουμανταρίας όπου μπορείτε να δείτε πως έφτιαχναν οι παλαιότεροι το κυπριακό νάμα, όπως αποκαλείται η Κουμανταρία, αλλά και τον σύγχρονο τρόπο, μιας και στεγάζονται στον ίδιο χώρο.

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-2.jpg
Φεύγοντας από το μουσείο κουμανταρίας, περάστε απέναντι όπου βρίσκεται το νεόκτιστο μουσείο του Ελιόμυλου, στο οποίο θα πάρετε μια γεύση από την παραδοσιακή παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς εκεί υπάρχουν τα παραδοσιακά εργαλεία και μηχανήματα ενός ελαιοτριβείου.

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-3.jpg
Η περιήγηση στο χωριό δεν πρέπει να σταματήσει εδώ. Δίπλα απ' τον Ελιόμυλο βρίσκεται το μικρό, αλλά γραφικό πετρόκτιστο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

 

Ακούστε το ρεπορτάζ:

 

Ιστορία του χωριού:
Με το όνομα αυτό υπάρχουν στην Κύπρο πέντε χωριά. Στη Λεμεσό, στη Λάρνακα, στο διαμέρισμα Ορεινής, κοντά στη Λεύκα και βόρεια της Μόρφου.


Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων και έχει σήμερα 503 κατοίκους.

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-4.jpg
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα πέντε χωριά συγκεντρώνει το Καλό Χωριό Λεμεσού διότι συνδέεται άμεσα με το περιφημότερο κρασί του κόσμου, που φέρει το όνομα Κουμανταρία. Το 1310 μ.Χ. οι Φράγκοι Μοναχοί εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο με έδρα τους το Κολόσσι το οποίο ονόμασαν «Μεγάλη Κουμανταρία». Είχαν έπαυλη στη σημερινή θέση του χωριού από την οποία επισκέπτονταν τα γειτονικά χωριά για την είσπραξη των φόρων. Στην έπαυλή τους κατασκεύαζαν το περίφημο κρασί Κουμανταρία το οποίο πήρε και το όνομα του από το Τάγμα των Μοναχών.

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-5.jpg
Η παράδοση για το όνομα του χωριού λέει πως ένας ξένος, περνώντας από το χωριό, συνάντησε μία γυναίκα και τη ρώτησε πώς λένε το χωριό, και αυτή επειδή ντρεπόταν να του πει το πραγματικό όνομα του χωριού, που ήταν Βιλλιρούθκια, του απάντησε «Πάντως εν Καλό Χωριό». Έτσι έμεινε το όνομα Καλό Χωριό.


Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού υπολογίζονται να έφθασαν στην περιοχή το 1865, όταν λόγω του ξεσπάσματος της χολέρας, οι κάτοικοι της Ορόγκου έφυγαν για αναζήτηση νέας γης.

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-6.jpg
Στο χωριό βρίσκεται ένα απ' τα λίγα κρησφύγετα αγωνιστών της ΕΟΚΑ, που δεν ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια του επαναστατικού αγώνα (1955-59).
Στο χωριό λειτουργούν περιφερειακό νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο και επίσης υπάρχει γήπεδο με προδιαγραφές αγώνων Α' κατηγορίας που αποτελεί το καμάρι του χωριού.

 

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-7.jpg

 

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-8.jpg

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-9.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-10.jpg

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-11.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-12.jpg

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-14.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-15.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-16.jpg

kalo_xwrio_reportaz_8.8.14-17.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-18.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-19.jpgkalo_xwrio_reportaz_8.8.14-20.jpg

Read 7638 times Last modified on Friday, 08 August 2014 14:58

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...