A+ R A-
12 December 2018

Thursday, 30 October 2014 09:37

Ερήμη: Ένα χωριό με πλούσια ιστορία (Ρεπορτάζ)

 Erimi01.jpg

Η Ερήμη βρίσκεται κοντά στο Κολόσσι, την Επισκοπή και το Κούριο, ένα αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής περιοχής η οποία σε μεγεύει τόσο για την αξιοθαύμαστη αρχαιολογία της όσο και για τη σύγχρονη οικονομική της ανάπτυξη.

 

Ο σημερινός κι ίσως και ο προϊστορικός οικισμός της Ερήμης είναι στενά συνυφασμένος με τον ποταμό του Κούρη, που οπωσδήποτε στα παλία χρόνια θα φιλοξενούσε περισσότερες ποσότητες νερού στην κοίτη του. Όπως και σήμερα έτσι και στα παλία χρόνια η οικονομία απετέλεσε σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη του πολιτισμόυ. Ωστόσο, σήμερα η Ερήμη είναι κτισμένη πολύ κοντά στη μεγαλούπολη της Λεμεσού, πλαί στη στρατιωτική βάση της Επισκοπής – Ακρωτηρίου, ενώ δία μέσου του χωριού περνά ο κύριος δρόμος Λεμεσού – Πάφου.

 

Ακούστε το ρεπορτάζ:

 

Το χωριό έλυσε το πρόβλημα της εργοδότησης, ενώ στις λιγοστές εκτάσεις καλλιεργούνται τόσο ξηρικά όσο και αρδευόμενα φυτά. Πλάι στα λίγα εσπεριδοειδή, τ' αμπέλια, τα λαχανικά, τις ελιές και τις χαρουπίες, κατά τους ανοιξίατικους μήνες φυτρώνει μια ανεπανάληπτη ποικιλία αγριολούλουδων δίπλα στις ξηρικές καλλιέργειες, που δημιουργούν ένα σπάνιο πανηγύρι χρωμάτων. Εντυπωσιακοί είναι και οι λουλουδιασμένοι κήποι με τα σπάνια, συχνά εξωτικά φυτά.

 koinotikosimboulio_erimis.png

Πρόσφατα το χωριό γνωρίζει μια άλλη οικονομική ανάπτυξη. Σύγχρονα, συχνά πολυτελή αγροτόσπιτα, σε περίοπτες θέσεις του οικισμού κτίστηκαν με πολεοδομίκο σχέδιο και ενοικιάζονται ή πωλούνται σε αλλοδαπόυς. Έτσι το χρώμα, το φως, η θερμοκρασία και το καμπυλόγραμμο ανάγλυφο – άφθονοι φυσικόι πόροι της Ερήμης- προσφέρονται για τουριστική και παραθεριστική ανάπτυξη.

 

Για το πανέμορφο αυτό χωριό μίλησε στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της κοινότητας Ερήμης Πανίκος Χατζηχαμπής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα διάφορα έργα ανάπτυξης που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην κοινότητα όπως η ανάπλαση του πυρήνα σχεδόν όλης της παλιάς Ερήμης, η υπογιοποίηση των υπηρεσιών της ΑΗΚ και της Cyta, η δημιουργία δύο θεάτρων, η πλακόστρωση των δρόμων και άλλα πολλά.


Ο κ. Χατζηχαμπής τόνισε ακόμη την ιστορικότητα της περιοχής, σημειώνοντας πως πλέον έχουν αναδείξει κάποια κτήρια της ύστερης εποχής του χαλκού στην περιοχή τα οποία είναι επισκέψιμα στο κοινό.

 

Ιστορία του χωριού:

Η μεσαιωνική ιστορία του χωριού καταμαρτυρείται από πηγές, κι όπως ο Μας Λατρι αναφέρει, η Ερήμη αποτελούσε οικισμό της Μεγάλης Κομμανταρίας. Αλλά και οι δυο εκκλησίες του χωρίου, εκέινη της Παναγίας και η άλλη του Αγίου Γεωργίου είναι μεσαιωνικές, άσχετα αν η δέυτερη έχει καταστραφεί πλήρως κι έχει πρόσφατα ανακαινιστεί, σε σημέιο που ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας να ΄χει εξαφανιστεί.

 ethnikos_sillogos_erimi.png

Ο αρχαιολογικός χώρος, όπου διεξήχθησαν οι ανασκαφές για να αποκαλυφθεί ο χαλκολιθικός οικισμός της Ερήμης, δεν είναι πια ορατός. Μόνο μερικόι ηλικιωμένοι κάτοικοι του χωριού θα σου δείξουν την τοποθεσία, που΄χει τώρα καλυφθεί με χώμα και φυτείες.

 

Ο χαλκολιθικός οικισμός της Ερήμης, ανάμεσα λιθίνης εποχής και χαλκοκρατίας, αποτελεί σταθμό στην ιστορία της κυπριακής αρχαιολογίας. Άν και τα χάλκινα αντικείμενα της περιόδου αυτής είναι σπάνια, εντούτοις η εμφάνιση του χάλκου εγκαινιάζει μια καινούρια πολιτιστική φάση στην προϊστορία της Κύπρου. Είναι, πράγματι, λυπηρό γιατι δεν μπορεί ο επισκέπτης να δει επί τόπου, όπως στην Τέντα ή τη Χοιροκοιτία, τις κυκλικές οικοδομές τις σκαμμένες στο φυσικό βράχο με ανωδομή από ξύλα και λάσπη. Αναφέρεται πως σ΄ένα τάφο δίπλα στον οικισμό βρέθηκε ένα χάλκινο κοπίδι, δέιγμα κι αυτό της επαναστατικής περιόδου της χαλκοκρατίας, που μόλις τώρα πρωτοεμφανίζεται στην Ερήμη. Άν και σύντομη η χαλκολιθική περίοδος, είναι σημαντική με τις καινούριες τεχνοτροπίες στη διακόσμηση της κεραμικής και κυρίως στα ερυθρά στίλπνα αγγέια. Ένας πολύ ενδιαφέρον πίθος από την Ερήμη, φιλοξενείται στο Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας. Δείχνει καμπύλες γραμμές, επίπεδη βάση και κυλινδρική συμπαγή λαβή κάτω απο το χέιλος. Η εξωτερική επιφάνεια κοσμείται με μετόπες, μερικές κάθετες και μια οριζόντια.

 

Αν και οι κάτοικοι της αρχαίας Ερήμης ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, εντούτοις η αγγειοπλαστική ήταν γνώριμη απασχόληση, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στα άφθονα κεραμίκα που βρέθηκαν στα δάπεδα των οικιών. Τα λίθινα αγγεία που βρέθηκαν είναι κατώτερης ποιότητας από τα αντίστοιχα της νεολιθικής περιόδου. Ωστόσο μερικά σταυρόσχημα είδωλα από στεατίτη είναι πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα λίθινα πρότυπα τους της νεολιθικής εποχής.

 ekklisia_panagias2_Erimi.png

Ο συγχρονισμός αλλά κυρίως και ο αρχαίος οικισμός της Ερήμης ελκύουν τον επισκέπτη που αναζητά τις βαθιές ρίζες των χωριών μας. Από τα βάθη των αιώνων ξεκίνα η ιστορία του χωριού τούτου, που γνώρισε άνθιση κατα τη χαλκολιθική εποχή, καθώς και το μεσαίωνα. Σήμερα μια καινούρια Ερήμη δημιουργείται με τη γεωργία, τον τουρισμό και γενικά την οικονομική δραστηριότητα.


Σημεία ενδιαφέροντος:
Αυτό το οποίο σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε στην Ερήμη είναι το Κυπριακό Οινομουσείο το οποίο στεγάζεται σ' ένα παραδοσιακό σπίτι του χωριού. Η δημιουργία στο Μουσείου οφείλεται σε ιδιωτική πρωτοβουλία και στοχεύει στο να παρουσιάσει την διαδικασία παραγωγής οίνου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

2012_10_16_01_28_20__b5b899c06e1a408dac55241da1577b94.jpg
Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος αποτελεί μια από τις αρχαιότερες χώρες παραγωγής κρασιού. Ειδικότερα, η Ερήμη βρίσκεται στο σταυροδρόμι των σημαντικότερων περιοχών παραγωγής οίνου, της Σωτήρας και του Κολοσιού. Στο μεν προϊστορικό οικισμό της Σωτήρας αναβρέθηκαν σπόροι σταφυλιού, ενώ στο δε Κολόσι, παραγόταν οίνος από σταφύλια ψημένα στον ήλιο. Ο προαναφερόμενος οίνος ονομάστηκε κουμανταρία από το όνομα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης των Ιωαννίτων Ιπποτών, γνωστής ως Grande Commanderie, που διοικούσε στο Κολόσσι. Συμπερασματικά, η Ερήμη κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή κρασιού, εξαιτίας τόσο της γεωγραφικής της θέσης όσο και της ποιότητας του οίνου της.


Στο Οινομουσείο εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο «εξιστορεί» στον επισκέπτη όλες τις φάσεις επεξεργασίας του σταφυλιού από την καλλιέργεια ως την παραγωγή οίνου. Μέσα από τις φωτογραφίες μπορεί κανείς να γνωρίσει αφενός τις παραδοσιακές και αφετέρου τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής οίνου.

mouseio_oinou_erimis.png
Επιπρόσθετα, στο Οινομουσείο υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που χρησίμευαν στην παραγωγή αλλά και στην φύλαξη του οίνου, όπως πίθοι, κανάτια.


Χωρίς αμφιβολία, το Οινομουσείο συμβάλει στην γνωριμία του επισκέπτη με τις μεθόδούς παραγωγής του οίνου προσφέροντας του μια συγκλονιστική εμπειρία γευστικής απόλαυσης.

Read 3727 times Last modified on Thursday, 30 October 2014 11:27

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...