A+ R A-
12 December 2018

Monday, 27 October 2014 10:15

Επισκεφθείτε την όμορφη και γραφική Απαισιά! (Ρεπορτάζ)

blog-2-5-2013-pistacia-atlantica-apesia-1500yrsold6.jpg

Ένα αιωνόβιο δέντρο, τον τρέμιθο ηλικίας πέραν των 1500 ετών είναι το πρώτο που αντικρίζει κανείς μόλις επισκεφθεί το όμορφο και γραφικό χωριό Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού.


Ο Τρέμιθος του Άη Γιωρκού, όπως τον αποκαλούν οι κάτοικοι, αποτελεί το ομορφότερο στολίδι της κοινότητας, το ωραιότερο δώρο που της χάρισε η φύση.


Οι κάτοικοι της Απαισιάς είναι περήφανοι για τον τρέμιθο και σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών που έχει αναλάβει τη συντήρηση του, το προστατεύουν όπως ακριβώς του αξίζει, ως ένα πολύτιμο «θησαυρό».

 

Πρέπει να σημειωθεί πως ο τρέμιθος της Απαισιάς συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα διακόσια αιωνόβια δέντρα της Κύπρου και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα εν ζωή δείγματα του είδους Pistacia Atlantica παγκοσμίως.

 

Η όμορφη και γραφική Απαισιά ορθώνεται εδώ και αιώνες, στα νότια της οροσειράς του Τροόδους, στο μέσο των ποταμών Γαρύλλη και Λιμνάτη. Είναι ένα ημιορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού, χτισμένο σε υψόμετρο 480 μέτρων.

 

Ακούστε το ρεπορτάζ:

 

Όταν κάποιος επισκεφθεί την Απαισιά αντιλαμβάνεται ότι το παλιό με το νέο συνυπάρχουν, από τη μια ένας παραδοσιακός οικισμός με μικρές πετρόκτιστες κατοικίες και από την άλλη διάσπαρτες νέες μεγαλύτερες κατοικίες στα δυτικά και νοτιοδυτικά του παλιού οικισμού.


Για το πανέμορφο αυτό χωριό μίλησε στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λευτέρης Περικλή ο οποίος αναφέρθηκε στο αιωνόβιο δέντρο, αλλά και στην ιστορία του χωριού. Ο κ. Περικλή σημείωσε επίσης πως στην κοινότητα υπάρχει μουσείο στο οποίο φυλάγονται αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανευρεθεί κατά καιρούς στο χωριό.


Ταυτόχρονα, ο Κοινοτάρχης τόνισε πως προσπάθειά τους είναι η αναπαλαίωση των πλατειών των δύο εκκλησιών του χωριού του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Ζώνης αλλά και η αναβάθμιση του πυρήνα της κοινότητας.

apaisia_reportaz_271014-2.jpg

Ιστορικά Στοιχεία

Η ιστορία της Απαισιάς αρχίζει χιλιάδες χρόνια πριν όταν εγκατασταθήκαν στο χωριό, οι πρώτοι κάτοικοι από την Απεσό της Μ. Ασίας.


Τη μακραίωνη ιστορία του χωριού επιβεβαιώνουν οι επιτύμβιες κολώνες με ελληνικές επιγραφές στην αυλή του σχολείου και της εκκλησίας, καθώς και αρχαίοι ρωμαϊκοί τάφοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Γκάννις, καταστράφηκαν παράνομα.


Ειδικότερα,ευρήματά καθώς και αλλά πολιτιστικά κατάλοιπα φανερώνουν πως η περιοχή είχε κατοίκους τη νεολιθική, την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή εποχή, αλλά και κατά την φραγκοκρατία και ενετοκρατία.


Πάντως το χωριό, όπως διασώζει η Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, δεν περιλαμβάνεται στον «κατάλογο των φέουδων ή των βασιλικών κτημάτων της λουζινιανο- ενετικής περιόδου».

 

Ονομασία
Το όνομα του χωριού φαίνεται πως σχετίζεται με την Απεσιά- την Απεσό προφανώς- της Μικράς Ασίας, όπως αναφέρει ο Νέαρχος Κληρίδης. Ο τελευταίος μάλιστα συνδέει την ονομασία του χωριού με την άφιξη κατοίκων από την ομώνυμη περιοχή της Μικράς Ασίας.

 apaisia_reportaz_271014-3.jpg

Πληθυσμός
Η Απαισιά από τη δεκαετία του'80 έως σήμερα ακολουθεί ανοδική πληθυσμιακή πορεία. Το χωριό με την ολοκλήρωση μιας σειράς βελτιωτικών έργων αλλά και χάρη στην ηρεμία και ανθρωπιά που προσφέρει η ύπαιθρος, αισιοδοξεί πως δεν θα συγκρατήσει απλώς τον πληθυσμό της αλλά και θα τον αυξήσει, προσελκύοντας νέους μόνιμους κατοίκους.

 

Εκπαίδευση
Στο Δημοτικό Σχολείο της Απαισιάς φοιτούν 50 μαθητές. Από τη σχολική χρονιά 2007 λειτουργεί ο θεσμός του Ενιαίου Ολοήμερου Σχολείου όπου οι μαθητές μένουν στο σχολείο μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα. Συνολικά διδάσκουν στο σχολείο οχτώ εκπαιδευτικοί. Όσοι μαθητές φοιτούν στην προδημοτική, γυμνάσια και λύκεια της Λεμεσού μεταφέρονται δωρεάν με λεωφορείο.

 

Σημεία ενδιαφέροντος:

• Το παλιό δημοτικό σχολείο της Απαισιάς κτίστηκε το 1911 και μόλις μερικά μέτρα δίπλα του υπάρχει το αιωνόβιο δένδρο καθώς και ο νερόμυλος του χωριού.

apaisia_reportaz_271014-1.jpg
• Κατά καιρούς στην κοινότητα βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα και κολώνες. Μεταφέρθηκαν στο επαρχιακό Μουσείο Λεμεσού για καταγραφή και συντήρηση. Μετά από ενέργειες του συμβουλίου προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων αποφασίστηκε να δοθούν προς την κοινότητα μερικά κομμάτια που τοποθετήθηκαν σε βιτρίνες στο δωμάτιο δίπλα από τον Ελιόμυλο όπου δημιουργήθηκε ένα μικρό μουσείο.

apaisia_reportaz_271014-4.jpg
• Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στον πυρήνα του χωριού. Πρόσφατα έχει τύχει ανακαίνισης τόσο ο ναός όσο και το καμπαναριό. Πρόκειται για μια μονόκλιτη εκκλησία που στο εσωτερικό έχει ένα λιτό, ξύλινο εικονοστάσι. Οι διαστάσεις της είναι 20 μέτρα μήκος και 7 μέτρα πλάτος. Είναι αξιοσημείωτο πως στην εκκλησία σώζονται παλαιές εικόνες και βιβλία.

 

Read 3867 times Last modified on Monday, 27 October 2014 10:26

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...