A+ R A-
12 December 2018

Thursday, 07 August 2014 09:32

Επισκεφθείτε την Κουκά και την αρχαιότερη εκκλησία της Κύπρου (Ρεπορτάζ)

 kouka_6.8.14-5.jpg

Η Κουκά βρίσκεται 29 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, σε υψόμετρο περίπου 740 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι γνωστή για την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, η οποία είναι η αρχαιότερη της Κύπρου. Βρίσκεται ανάμεσα στα διατηρητέα χωριά της Λεμεσού και τα πάντα στο χωριό είναι αναπαλαιωμένα, έτσι ώστε να θυμίζουν την παλιά εποχή.


Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το χωριό πήρε το όνομα του από τον κτήτορα του ναού του Τιμίου Σταυρού, ο οποίος ονομαζόταν Κοκάς. Αυτός είχε στο κεφάλι του «κόκαν» (δηλ. πλεξίδα ή κότσο). Αργότερα όμως το όνομα παραφθάρηκε και έγινε Κουκά.

kouka_6.8.14-4.jpg
Όσο αφορά στους πρώτους κατοίκους, σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, το χωριό υπήρχε κατά τους χρόνους της επίσκεψης της Αγίας Ελένης στην Κύπρο, που υπολογίζεται στον 4ο αιώνα μΧ.


Για το όμορφο χωριό Κουκά μίλησε στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» ο Πρόεδρος της κοινότητας Τάσος Σάββα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού καθώς επίσης και σε κάποια έργα ανάπλασης τα οποία θα γίνουν στην κοινότητα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα ο κ. Σάββα σημείωσε ότι σκοπεύουν να αναπλάσουν τον ελιόμυλο και να τον φτιάξουν όπως ήταν πρώτα.

 

Ακούστε το ρεπορτάζ:

 

Ακόμη, ενδιαφέρον προκαλεί και το καινούργιο μουσείο σχετικά με την αμπελοκαλλιέργεια.

kouka_6.8.14-6.jpg
Λίγο πιο έξω απ' το χωριό, στο δρόμο προς Συλίκου (νότια), υπάρχει σημείο όπου μπορεί κανείς να δει μέρος του χωριού, τις γύρω πεδιάδες και βουνά, μέχρι πολύ κάτω προς τη Λεμεσό.


Επίσης, μπορεί κανείς να δει αρκετά παλιά δέντρα (μεταξύ 700 – 800 ετών) που υπάρχουν στο κέντρο του χωριού.
Στον πυρήνα του χωριού μπορεί κανείς να διαβεί τα παραδοσιακά δρομάκια και να δει πολύ όμορφα αναπαλαιωμένα σπίτια, αλλά και να κατέβει μέχρι κάτω στην κοιλάδα, όπου υπολογίζεται ότι ήταν πρώτα το χωριό. Στην πορεία θα συναντήσει και κάποια απ' τα πάρκα που υπάρχουν στο χωριό, που προσφέρονται για στιγμές χαλάρωσης.

 kouka_6.8.14-2.jpg

Μονή Τιμίου Σταυρού στην Κουκά Λεμεσού


Η αρχαιότερη εκκλησία της Κύπρου, αυτή του Τιμίου Σταυρού, απαιτεί σίγουρα μία επίσκεψη. Σε αυτή μάλιστα υπάρχει ο Σταυρός «της Κουκάς» με ξύσματα (σκόνη ή πριονίδια) από το Τίμιο Ξύλο.


Η μονή βρίσκεται στον μικρό οικισμό του Κουκά, ένα χιλιόμετρο ανατολικά της κοινότητας Πέρα-Πεδί, στην ορεινή επαρχία της Λεμεσού.  Ο ναός είναι κτίσμα του 12ου αιώνα, διατηρείται σε καλή κατάσταση και διασώζει μέρος των τοιχογραφιών του (12ος, 14ος, 15ος αι.). Ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού και φέρει, αντί τρούλου, σταυροθόλιο στη διασταύρωση των κεραιών.

 kouka_6.8.14-1.jpg

Ο Λεόντιος Μαχαιράς (15ος αι.) γράφει ότι «ο σταυρός του λεγόμενου Κοκά βρύει μύρον». Ο μοναχός Βασίλειος Μπάρσκι το 1735 πέρασε από τη μονή και σημειώνει ότι ο ναός ήταν ενοριακός και με την ερήμωση του οικισμού μετατράπηκε σε μοναστηριακό. Σταυρός λιτανείας (σίδερο επενδυμένο με ασήμι) του 12ου αιώνα, που προέρχεται από τη μονή, φυλάσσεται σήμερα στο Μεσαιωνικό Μουσείο Λεμεσού.

 

kouka_6.8.14-3.jpg

 

(Φωτογραφικό υλικό από kouka.com.cy/en/village)

 

Read 5493 times Last modified on Thursday, 07 August 2014 10:41

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...