A+ R A-
12 December 2018

Tuesday, 09 September 2014 13:02

Ανακαλύψτε τις ομορφιές της Επταγώνιας (Ρεπορτάζ)

eptagwnia_8.9.14-8.jpg

Η πανέμορφη Επταγώνια είναι ένα χωριό κτισμένο περίπου 28 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Λεμεσού στους πρόποδες της Παπούτσας και ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια Πιτσιλιάς. Η Επταγώνια, ανάλογα με την εποχή που θα την επισκεφθείτε, θα σας «αποκαλύψει» άλλα χρώματα και θα σας «χαρίσει» διαφορετικές μαγευτικές εικόνες. Την Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι ντυμένη στο πράσινο, ενώ το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, ντύνεται στο κίτρινο και σε όλες τις ρομαντικές αποχρώσεις του πράσινου και του καφέ.


Στολίδι του χωριού θεωρείται η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αλλά και το παρεκκλήσι του Αγίου Φωτίου, το οποίο σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Επταγώνιας Παναγιώτη Τσολάκη, είναι το μοναδικό στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσολάκης σημείωσε πως η Επταγώνια είναι η νέα Μόρφου, καθώς όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. «ΛΕΜΕΣΟΣ» αναπτύχθηκε στην περιοχή η παραγωγή των εσπεριδοειδών.

 eptagwnia_8.9.14-9.jpg

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Επταγώνιας έχει προχωρήσει στην κατάθεση σχεδίων στην πολεοδομία για έγκριση δημιουργίας Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς Επταγώνιας, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του οποίου κέρδισε όπως ανέφερε ο κ. Τσολάκης, αρχιτέκτονας από τη Λευκωσία σε ευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το όλο έργο θα στοιχίσει γύρω στα 2 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να γίνει το νέο στέκι όλων των ντόπιων αλλά και ξένων επισκεπτών, καθώς θα περιέχει χώρο πρασίνου, αναψυκτήριο, βιβλιοθήκη κα.

 

Ακούστε το ρεπορτάζ:

Αγία Μαρίνα:
Σαν πάρεις τον δρόμο για την ημιορεινή και αγκαλιασμένη από το πράσινο Επταγώνια, θα έχεις την ευκαιρία ν' απολαύσεις και να αναπνεύσεις τον καθαρό αέρα του βουνού και την όμορφη φύση του χωριού.

 

Προχωρώντας προς το κέντρο του χωριού, θα συναντήσεις ένα σπουδαίο οικοδόμημα και στολίδι του χωριού, την εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στην Αγία Μαρίνα. Κτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει, πολύ παλαιά εκκλησία και ο εξωτερικός τοίχος φέρει πλάτος περίπου ενός μέτρου. Είναι πετρόκτιστη με μαυρόπετρα και ο περίβολος του ναού είναι πλακόστρωτος. Φέρει περιτοίχισμα, κτισμένο από πέτρα.

 

Το καμπαναριό, ψηλό, καμαρωτό, εφάπτεται του κτιρίου και βρίσκεται στα δυτικά του ναού. Είναι καμαροσκέπαστος, μονόχωρος ναός και σχετικά μεγάλος, αφού έχει την άνεση να φιλοξενήσει περί τους 250 πιστούς.

 eptagwnia_8.9.14-11.jpg

Ο ναός βέβαια πριν περίπου πέντε χρόνια, έχει συντηρηθεί με έξοδα από την κοινότητα. Εσωτερικά οι αγιογραφίες δεν υπάρχουν, παρά μόνο ο εκκλησιαστικός εξοπλισμός. Το τέμπλο είναι πρόσφατο, ξύλινο και σκαλιστό, αφού έχει αντικατασταθεί με το παλαιό, αλλά οι παλαιές άγιες εικόνες παραμένουν.

 

Ο γυναικωνίτης δίνει την παρουσία του, με αμφιθεατρικό τύπο και με ημικύκλιο πρόσωπο κτισμένος. Η αφιερωμένη εικόνα της Αγίας Μαρίνας είναι παλαιά και βρίσκεται στο εικονοστάσι του ναού. Η κοινότητα Επταγώνιας, γιορτάζει την Αγία Μαρίνα στις 17 Ιουλίου, με λιτάνευση της Αγίας εικόνας της.

 

Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου:
Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Με την βοήθεια της κοινότητας, με δωρεές και ότι άλλο μπορούσαν να προσφέρουν οι κάτοικοι Επταγώνιας, κατόρθωσαν και το έκτισαν. Το παρεκκλήσι βρίσκεται εντός και στα δυτικά του χωριού. Είναι καμαροσκέπαστου τύπου κτισμένο, μονόχωρο, κεραμιδοσκέπαστο. Δεν είναι πετρόκτιστο, αλλά ασπρισμένο εξωτερικά.

 

Ο περίβολος άνετος μα τσιμεντένιος και αγκαλιάζεται από τα καταπράσινα ψηλά κυπαρίσσια, πλάτανους και πεύκα. Το καμπαναριό εφάπτεται και βρίσκεται στα ανατολικά του ναού. Μικρή εκκλησούλα μόλις που έχει την άνεση να φιλοξενήσει πενήντα χριστιανούς.

 

Εσωτερικά είναι απλό και φτωχικό. Το τέμπλο του είναι ξύλινο, απλό, διαθέτει όμως και ξύλινα ψαλτήρια. Δεν υπάρχουν όμως αγιογραφίες, αλλά τοποθεσιακά εκεί στο ύψωμα που είναι κτισμένο, το μάτι έχει την άνεση να ατενίζει όλο το χωριό. Ένα υπέροχο θέαμα.

 eptagwnia_8.9.14-13.jpg

Το παρεκκλήσι λειτουργεί 6-7 φορές το χρόνο. Τον Άγιο Γεώργιο η κοινότητα Επταγώνιας, γιορτάζει στις 23 Απριλίου και 3 Νοεμβρίου με λιτάνευση της Αγίας εικόνας του.

 

Παρεκκλήσι Αγίου Φωτίου:

Το παρεκκλήσι του Αγίου Φωτίου, βρίσκεται στ' ανατολικά και ανάμεσα στα σπίτια του χωριού. Σε απόσταση 200 μέτρων από το παρεκκλήσι, στ' ανατολικά, βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο του χωριού και στα νότια βρίσκεται το κοιμητήριο της κοινότητας. Κτίστηκε περίπου το 1950 και η κοινότητα το αφιέρωσε στον Άγιο Φώτιο. Είναι απέριττο εκκλησάκι.


Εξωτερικά είναι πετρόκτιστο. Ο περίβολος είναι στρωμένος με πλακόστρωτο. Το καμπαναριό είναι κτιστό και βρίσκεται στο μέσον του οικοδομήματος. Εσωτερικά είναι απλό και φτωχικό, το εικονοστάσι του ξύλινο και οι άγιες εικόνες του, φαίνεται να είναι διατηρημένες, αλλά όχι πάρα πολύ παλιές. Ψαλτήρια το παρεκκλησάκι διαθέτει, όχι όμως αγιογραφίες. Ο αμφιθεατρικού τύπου κτισμένος γυναικωνίτης, δίνει το παρόν του, ο οποίος δίνει την άνεση από ψηλά στις πιστές, να παρακολουθήσουν το εκκλησίασμα τους.


Το παρεκκλησάκι λειτουργεί 6-7 φορές το χρόνο.


Πανηγυρικά η κοινότητα Επταγώνιας, τον Άγιο Φώτιο γιορτάζει στις 12 Αυγούστου όπου μαζεύεται πολλής κόσμος από την περιοχή, για να τιμήσει τον Άγιο Φώτιο.

 

Ιστορία του χωριού:
Αμιγές Ελληνοκυπριακό χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Βρίσκεται. Η Επταγώνια βρίσκεται κτισμένη σε ημιορεινή περιοχή, την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι καταπράσινη, περιτριγυρισμένη από ψιλά βουνά, σε υψόμετρο 475 μέτρων από τη θάλασσα.

eptagwnia_8.9.14-14.jpg
Η Επταγώνια εξυπηρετείται με ένα αρκετά ικανοποιητικό οδικό δίκτυο. Στα νότια συνδέεται με τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Λευκωσίας μέσω του χωριού Παρεκκλησιά. Συνδέεται επίσης με ασφαλτόστρωτους δρόμους στα βόρεια με το χωριό Μελίνη, στα δυτικά με το χωριό Αρακαπάς και ανατολικά με το χωριό Ακαπνού.


Το μεγάλο ρήγμα του Αγίου Μάμα – Αρακαπά έχει επηρεάσει σημαντικά τη μορφολογία του χωριού. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει ιδιαίτερα στη περιοχή του ρήγματος είναι η ευθύγραμμη διάταξη του ποτάμιου δικτύου του ποταμού της Γερμασόγειας και του Βασιλικού ποταμού. Το τοπίο του χωριού είναι αρκετά διαμελισμένο από τους παραπόταμους των δυο αυτών ποταμών.


Κατά μια εκδοχή το χωριό οφείλει την ονομασία του (που είναι σύνθετη από τις λέξεις απτά και γωνία) στο γεγονός ότι η διαμόρφωση του εδάφους της περιοχής σχηματίζει πολλές γωνίες. Το αριθμητικό επτά σαν πρώτο συνθετικό σημαίνει επίταση (όπως επτάψυχος ). Κατά μια άλλη εκδοχή το χωριό πήρε την ονομασία του από τις επτά γειτονιές που είχε παλιά το χωριό.


Η Επταγώνια δέχεται μέση ετήσια βροχόπτωση γύρο στα 630 χιλιόμετρα. Στη γη της καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή (μανταρίνια και πορτοκάλια), ελιές, αμυγδαλιές, χαρουπιές και σιτηρά.


Επίσης καλλιεργούνται πατάτες Κι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Η κτηνοτροφία είναι πολύ περιορισμένη.


Η Επταγώνια περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ενιαίας Αγροτικής Ανάπτυξης της Πιτσιλιάς και έχει ωφεληθεί αρκετά από τη κατασκευή εγγειοβελτιωτικών έργων, τη βελτίωση και την ασφαλτόστρωση του δρόμου Επταγώνιας – Αρακαπά και τη κατασκευή τεσσάρων χωμάτινων υδατοδεξαμενών που με τη λειτουργία τους συνέβαλαν στην επέκταση των αρδευόμενων εκτάσεων της περιοχής του χωριού. Επίσης έχει επιλεγεί ως το κεντρικό χωριό για τη λειτουργία του περιφερειακού δημοτικού σχολείου με την ονομασία '' Ιαματική'' για τα χωριά Επταγώνια, Αρακαπάς, Διερώνα, Κελλάκι, Συκόπετρα, Πραστειό και Ακαπνού. Σήμερα στο περιφερειακό δημοτικό σχολείο φοιτούν περίπου παιδιά από όλα τα χωριά της περιοχής.


Το χωριό γνώρισε μεγάλες πληθυσμιακές αυξομειώσεις. Το 1881 είχε 316 κατοίκους που αυξήθηκαν σε 385 το 1921 και 470 το 1946. Από το 1946 και μετά παρατηρήθηκε συνεχείς μείωση του πληθυσμού εξαιτίας της αστυφιλίας όπου άρχισε σε όλα τα χωριά της περιφέρειας Πιτσιλάς. Το 1973 οι κάτοικοι του χωριού δεν ξεπερνούσαν τους 355 και κατά το 1982 οι κάτοικοι ήταν μόνο 289. Σήμερα το χωριό αποτελείται από 350 περίπου κατοίκους που προτίμησαν να παραμείνουν στο χωριό τους παρά τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

eptagwnia_8.9.14-15.jpg
Η Επταγώνια ήταν γνωστή τουλάχιστον από την αρχή της Φραγκοκρατίας. Αρχικά αποτέλεσε ένα από τα κτήματα των Ναϊτών ιπποτών στη Κύπρο. Μετά τη διάλυση του τάγματος των Ναϊτών, η Επταγώνια περιήλθε στη κατοχή των Ιωαννιτών ιπποτών που είχαν για έδρα τους το Κολόσσι και αποτέλεσε ένα από τα χωριά της Μεγάλης Κομμανδερίας. Η Επταγώνεια βρίσκεται σημειωμένη σε παλαιούς χάρτες ως Astagonia.

 eptagwnia_8.9.14-7.jpg

(Τα Αρχιτεκτονικά Σχέδια του Μουσείου Αγροτικής Κληρονομιάς Επταγώνιας)

Read 4892 times Last modified on Tuesday, 09 September 2014 13:11

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΠΑΙΘΡΟΣ)

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Χριστουγεννιάτικο πανηγύρι στον Άγιο Τύχωνα

Ο Σύνδεσμος Γονέων Δημόσιου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Αγίου Τύχωνα σας προσκαλούν στο Χριστουγεννιάτικο τους πανηγύρι το οποίο θα πραγματοποιηθεί...

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Αναβάθμιση Πάρκου Καούρου στον Αγρό

Επιτέλους πριν το τέλος του Μαίου του 2019 το ιστορικό γεφύρι της βρύσης του Καούρου που έκλεισε από το 1989...

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

250 δεντρύλλια στο κοινοτικό γήπεδο Τραχωνίου

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η 1η κοινοτική δεντροφύτευση στο χώρο στάθμευσης του κοινοτικού γηπέδου Τραχωνίου. Η δεντροφύτευση πραγματοποιήθηκε από το...