A+ R A-
24 June 2018

Thursday, 10 April 2014 15:18

Επίσκεψη μαθητών Λανιτείου στην Κομοτηνή. Διαβάστε τις εμπειρίες τους! Featured

episkepsi1.png


Στις 20-26 Μαρτίου 2014 η ακριτική Κύπρος έσμιξε με την ακριτική Κομοτηνή για εικοστή φορά, κρατώντας άρρηκτους τους δεσμούς των δύο σχολείων. Η αδελφοποίηση των δύο σχολείων άντεξε στον χρόνο ίσως εξαιτίας των πολλών στοιχείων που τα συνδέουν, καθώς είναι και τα δύο ακριτικά σχολεία και μοιράζονται την κοινή μοίρα του ακριτικού ελληνισμού.


Τα δύο σχολεία επισκέπτονται το ένα το άλλο εκ περιτροπής. Εκατοντάδες μαθητές που συμμετείχαν κατά καιρούς στο Πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό της περιοχής, να ξεναγηθούν σε χώρους ιστορικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και είναι σίγουρο ότι η αναμνήσεις αυτές θα τους συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους.

 

episkepsi2.png


Φέτος ήταν η σειρά του Λανιτείου να επισκεφτεί την Κομοτηνή. Ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση των μαθητών και των δύο σχολείων από την πρώτη στιγμή που έσμιξαν δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λόγια. Εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ο ενθουσιασμός, η χαρά και ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη ήταν οι μόνιμοι συνοδοί των παιδιών μας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή. Εμείς οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε ότι ο κόσμος μας είναι τα παιδιά και πρέπει να φροντίζουμε ώστε να είναι ευχαριστημένα και χαρούμενα, να χαμογελούν και να νοιάζονται για την παιδική τους ηλικία χωρίς να τους σταματά η οικονομική κρίση που επηρεάζει εμάς τους μεγάλους και αυτό το πετύχαμε στον μέγιστο βαθμό.

 

episkepsi3.png


Στις 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο 2ο γυμνάσιο η επίσημη τελετή, την οποία χαιρέτησαν όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Στην εκδήλωση ακούστηκαν τραγούδια και από τα δύο σχολεία, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί της Θράκης και της Κύπρου και καλλιτεχνικά δρώμενα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης, ο αντιδήμαρχος, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολλοί άλλοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντες της περιοχής. Το γεγονός αποτέλεσε θέμα στις τοπικές εφημερίδες, οι οποίες του αφιέρωσαν άρθρα και φωτογραφικό υλικό. Την 25η Μαρτίου η ομάδα των μαθητών του Λανιτείου έλαβε μέρος στην τοπική παρέλαση και απέσπασε το πιο θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων.


Το τελευταίο βράδυ της επίσκεψης οργανώθηκε η τελετή αποχαιρετισμού, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές, οι συνοδοί καθηγητές, οι σύνδεσμοι γονέων και οι φιλοξενούντες γονείς. Η εκδήλωση περιλάμβανε απολογισμό της επίσκεψης από τους διευθυντές των δύο σχολείων, τους προέδρους των συνδέσμων γονέων και τους εκπροσώπους των μαθητών, ανάγνωση κειμένων και απαγγελίες ποιημάτων σχετικών με τη διαχρονική αξία της φιλίας, μελοποιημένη ποίηση, μοντέρνες χορογραφίες, ανταλλαγή δώρων και υπόσχεση για ανανέωση της αδελφοποίησης την επόμενη χρονιά στην Κύπρο.


Ζωή Οδυσσέως Πολυδώρου
Διευθύντρια Λανιτείου Γυμνασίου

 

episkepsi5.png

 

 

ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΝΙΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


1. Κάθε μέρα που περνούσαμε με τα παιδιά του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής ήταν φανταστική! Το οργανωμένο πρόγραμμα εξορμήσεων και η ζεστή φιλοξενία μας ενθουσίασαν. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε διάφορα αξιοθέατα της πόλης. Μας ξενάγησαν στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας και στο Βυζαντινό τείχος. Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη της πόλης. Επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό μουσείο, το Οχυρό της Νυμφαίας, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και το Κάστρο της Καβάλας. Συμμετείχαμε στη σχολική γιορτή για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και λάβαμε μέρος στην παρέλαση.

Οι μέρες που περάσαμε ήταν καταπληκτικές και θα μας μείνουν αξέχαστες. Ο χωρισμός ήταν συγκινητικός και πολλά παιδιά δάκρυσαν. Οι εμπειρίες αυτές χαράκτηκαν στη μνήμη μας και θα μας θυμίζουν για πάντα τις πανέμορφες στιγμές της σχολικής εκδρομής στην όμορφη πόλη της Κομοτηνής. Θα έδινα τα πάντα να γύριζα το χρόνο πίσω για να επαναλάβω το ταξίδι!
Μάριος Αβρααμίδης, Α2
...........................................................................................................................................................
2. Η Κομοτηνή είναι μια ωραία πόλη στη βόρεια Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή μου εκεί μου άρεσε η γιορτή και η παρέλαση στην Επέτειο της 25ης Μαρτίου. Επίσης, επισκεφθήκαμε εκκλησίες, μουσεία και αρχαιολογικές τοποθεσίες. Μου άρεσε ο τρόπος διασκέδασης της πόλης. Η «Λέσχη» ήταν ένα από τα ωραία μέρη που μας πήρανε τα παιδιά για να ξεκουραστούμε. Με συγκίνησε πάρα πολύ η ζεστασιά και η αγάπη που μου έδειξε η οικογένεια που με φιλοξενούσε, σε σημείο μάλιστα που δεν θέλαμε να αποχωριστούμε!
Τεύκρος Διαμαντής, Α2
......................................................................................................................................................
3. Στις 20 Μαρτίου 2014 ξεκινήσαμε με το σχολείο μας το ταξίδι στην Κομοτηνή ως φιλοξενούμενοι σε διάφορες οικογένειες του 2ου Γυμνασίου της πόλης. Το ταξίδι αυτό γίνεται στα πλαίσια των 20 χρόνων αδελφοποίησης των δύο σχολείων. ΄Οταν φτάσαμε στην πόλη, μετά από 10 ώρες ταξίδι, μάς υποδέχθηκαν γονείς και παιδιά του σχολείου με πολύ εύθυμη διάθεση. Γνωριστήκαμε μεταξύ μας και πήγα στο σπίτι του Παναγιώτη, που θα με φιλοξενούσε. Η οικογένεια που έμενα σπίτι της ήταν πάρα πολύ καλή και μου ικανοποιούσε όλες μου τις επιθυμίες, ακόμη και την επιθυμία μου να φάω γνήσιο, ελληνικό γύρο.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τους ανθρώπους και την κουλτούρα της περιοχής. Επισκεφθήκαμε μουσεία, εκκλησίες και αρχαιολογικές τοποθεσίες. Αποκορύφωμα της εκδρομής μας, ήταν η συμμετοχή μας στη γιορτή της 25ης Μαρτίου όπου παρουσιάσαμε την ιστορία μας μέσα από ποιήματα και χορούς, αλλά και η συμμετοχή μας στην παρέλαση της εθνικής επετείου. ΄Ολα τα ωραία όμως τελειώνουν σύντομα, έτσι κι εμείς κάποια στιγμή έπρεπε να αποχαιρετιστούμε. Το κάναμε με βαριά καρδιά δίνοντας όμως ραντεβού την επόμενη χρονιά το 2015.
Για μένα ήταν μια αξέχαστη εμπειρία και ευχαριστώ τους καθηγητές μου, που μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία να λάβω μέρος σ΄αυτό το πολύ όμορφο ταξίδι!
Μιχάλης Αριστοδήμου, Α1

 

episkepsi6.png


...........................................................................................................................................................
4. Φέτος είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψω στην Κομοτηνή και να γιορτάσω τα 20 χρόνια αδελφοποίησης και αγάπης των δύο σχολείων! Περίμενα με μεγάλη χαρά να έρθει αυτή η μέρα, αλλά δεν περίμενα να τελειώσει τόσο γρήγορα. Εκεί, το κλίμα ήταν πολύ ζεστό και φιλικό. Ένιωσα έντονα την αγάπη από όλους τους γονείς, τους καθηγητές, αλλά κυρίως από τα παιδιά. Κατάφερα και δημιούργησα πολύ δυνατές φιλίες που θα κρατήσουν για μια ζωή. Δυστυχώς όμως όλα τα ωραία πράγματα τελειώνουν νωρίς. Τη στιγμή του αποχαιρετισμού άρχισα ήδη να αισθάνομαι μέσα μου ένα κενό. Κι αυτό το κενό, ακόμη και τώρα, ο χρόνος δεν το έχει καλύψει. Θα ήθελα πολύ να βρισκόμουν στην πόλη της Κομοτηνής ανάμεσα σε αγαπημένα μου πρόσωπα. Προσπαθώ καθημερινά να επικοινωνώ μαζί τους και να μαθαίνω νέα τους. Τους αγαπώ πάρα πολύ και εύχομαι το πρόγραμμα αδελφοποίησης να συνεχίσει για πολλά χρόνια.
Αδέλφια μου σας αγαπώ και σας υπόσχομαι πως για πάντα θα είστε στην καρδιά μου!
Θέλμα Παντελή, Β5
..........................................................................................................................................................

5. Μόλις φθάσαμε στην Κομοτηνή δεν ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα, αλλά πως ήμουν στο σπίτι μου. Οι άνθρωποι εκεί με έκαναν να νιώσω άνετα καταφέρνοντας να σπάσουν αμέσως τον πάγο. Με το παιδί που με φιλοξενούσε, τον Λουκά, γίναμε κάτι περισσότερο από αδέρφια, μας έδεσε ένας παράξενος, δυνατός δεσμός. Και με τ΄άλλα όμως τα παιδιά, συνδεθήκαμε όλοι μεταξύ μας, γίναμε στενοί φίλοι αδερφικοί. Αν και περάσαμε μαζί λίγο χρόνο, ήταν όμως ποιοτικός, που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ στη ζωή μας και ίσως κάποια μέρα να ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί αναπολώντας τα παλιά...
Στάθης Κωνσταντίνου, Β1
...................................................................................................................................................
6. Στην Κομοτηνή πέρασα καταπληκτικά. Ο Δημήτρης, το παιδί που με φιλοξένησε με έκανε να νιώθω πολύ όμορφα, ήμασταν σαν αδέλφια. Οι γονείς του δεν με καταπίεζαν, αλλά με φρόντιζαν σαν να ήμουν δικό τους παιδί. Ο Δημήτρης με ξενάγησε στην πόλη της Κομοτηνής και μου γνώρισε την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, αλλά και τον τρόπο που διασκέδαζαν στην πόλη. Περάσαμε όλοι υπέροχα!
Χάρης Παπάζογλου, Β3
........................................................................................................................................................
7. Περάσαμε μια ανεπανάληπτη και αξέχαστη εμπειρία. Ο Θωμάς, το παιδί που με φιλοξενούσε, ήταν καταπληκτικό και με ξενάγησε στην Κομοτηνή. Οι άνθρωποι της πόλης ήταν υπέροχοι και μας έκαναν να νιώσουμε οικεία. Θα ήθελα πολύ να έμενα για πάντα εκεί και να έκανα καλούς φίλους. Η Κομοτηνή ήταν στην αρχή ένας άγνωστος τόπος, αλλά η ζεστασιά των ανθρώπων που μας φιλοξενούσαν μας έκαναν να νιώθουμε ότι βρισκόμασταν σπίτι μας!
Εύανδρος Θεοδοσίου, Β3

 

episkpesi4.png

 

 

Read 2142 times Last modified on Thursday, 10 April 2014 15:30

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΛΕΜΕΣΟΣ)

«Κοινωνικές παρεμβάσεις στα σχολεία» από τον Δήμο Λεμεσού (Φωτογραφίες)

«Κοινωνικές παρεμβάσεις στα σχολεία» από τον Δήμο Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Στόχος του δήμου η συνεχής βελτίωση των κοινωνικών προγραμμάτων, με απώτερο σκοπό το όφελος των παιδιών Ολοκληρώθηκε με επιτυχία...

Η Λεμεσός τίμησε το Μαρί

Η Λεμεσός τίμησε το Μαρί

Ως μια από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου έχει καταγραφεί η 11η Ιουλίου του 2011, αφού η...

Η Λεμεσός δημιούργησε το πρώτο live-streaming βίντεο 360 μοιρών

Η Λεμεσός δημιούργησε το πρώτο live-streaming βίντεο 360 μοιρών

Η Λεμεσός ακολουθεί την αιχμή της τεχνολογίας δημιουργώντας το πρώτο της βίντεο εικονικής πραγματικότητας 360 μοιρών, με την...